StartupLegalLab – ce înseamnă pentru noi să lucrăm cu afacerile la început de drum?

Ne place să ne declarăm o societate de avocatură atipică, una care se adaptează nevoilor pieței precum evoluează și tehnologia, mereu agili și inovatori. Împărtășim pasiunea de a construi produse și servicii care fac o diferența, dar experiența ne-a arătat că o viziune remarcabilă de produs și o echipă de execuție bine pregătită (în domeniul său de activitate) nu sunt suficiente pentru a face față provocărilor administrative și formalităților impuse de reglementări, pentru a funcționa legal.

Suntem aici pentru a simplifica termenii indescifrabili din contracte și procesele juridice anevoioase, lăsând antreprenorilor la început de drum timpul și spațiul necesare pentru a se concentra pe creșterea business-ului lor.

 

De ce am ales un proiect dedicat startup-urilor?

Fondatorul proiectului nostru, Mihai Cărăbaș, este el însuși un antreprenor pasionat. Și-a fondat prima afacere în 2004, puțin după vârsta majoratului. Din acel moment a urmat o formare continuă (practică și teoretică) în domeniul de dreptului comercial și al afacerilor precum și al antreprenoriatului. Perspectiva finanțării startup-urilor a abordat-o extensiv în lucrarea sa de doctorat.

Curios de potențialul startup-urilor din ecosistemul local, Mihai ne implică frecvent în activități din comunitate, fie prin mentorat, fie prin diferite proiecte de antreprenoriat.

 

Unde apar problemele?

Cel mai adesea întâlnim situații ce pot fi prevenite: nerespectarea GDPR prin prisma lipsei unor politici și proceduri clare, încălcarea proprietății intelectuale, protecția mărcilor sau stabilirea precară a unor termeni și condiții de utilizare a serviciilor oferite.

Deși de multe ori există expertiză tehnică (sau de altă natură) suficientă pentru realizarea proiectelor, fondatorii nu realizează riscurile juridice asociate activității lor curente sau a diferitelor tranzacții și costurile pe care le implică susținerea afacerii lor. Atunci când acestea sunt conștientizate o problemă constantă a fondatorilor este lipsa fondurilor pentru a acoperi consultanța de specialitate.

 

Cum reușim noi să venim în sprijinul startup-urilor?

Știm cum gândesc atât antreprenorii, cât și investitorii, și de ce au nevoie ei pe termen lung (clar nu vor red flags în procesele de due diligence dinaintea de rundele de finanțare).

Dorim să fim alături de startup-uri încă din fazele incipiente, iar parteneriatele noastre să se consolideze după ce acestea reușesc să ridice primele runde de finanțare.

Căutăm parteneriate care să ne ofere atât nouă încredere, cât și afacerilor pe care le reprezentăm. De aceea, încercăm mai întâi să cunoaștem startup-ul, iar abia apoi să stabilim planul de acțiune.

Automatizarea unor procese, utilizarea aplicațiilor informatice dedicate precum și crearea unor proceduri de lucru interne specifice conduc la diminuarea timpului necesar oferirii soluției juridice către beneficiar (and time is money). La început de drum, când resursele sunt limitate, suntem dispuși să ne asumăm riscuri alături de fondatorii și ideile cu potențial.

Vrem să fim cunoscuți drept “avocații de startup-uri” și ne face plăcere să putem contribui la dezvoltarea ecosistemului.

Share this post